| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Problemen met het zicht

Brilafwijking

Een brilafwijking, ook wel een refractieafwijking genoemd, treedt op wanneer het oog een afwijkende vorm heeft, waardoor het binnenvallende beeld niet scherp op het netvlies valt. Dit resulteert in onscherp zicht en kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Refractieafwijking

Een bril corrigeert refractieafwijkingen: plussterkte voor dichtbij, handig bij ouderdomsverziendheid, en minsterkte voor veraf, essentieel bij bijziendheid. Zo worden visuele tekortkomingen aangepast voor helder zicht.

Maak nu een afspraak

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Brilafwijkingen (refractieafwijking)

Een brilafwijking, ook wel een refractieafwijking genoemd, komt voor wanneer de vorm van het oog niet goed past bij hoe lang het is. Hierdoor komen de lichtstralen niet precies op het netvlies terecht als we in de verte kijken. Het beeld wordt daardoor onscherp en dit kan leiden tot een lui oog als het niet wordt gecorrigeerd. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij deze afwijking.

Er bestaan verschillende soorten refractieafwijkingen:

Myopie (bijziendheid / min-sterkte)

Bijziendheid, ook wel bekend als min-sterkte, betekent dat het oog in verhouding te lang is. Hierdoor vallen de beelden die het oog ontvangt niet precies op het netvlies, maar ervoor. Mensen met bijziendheid zien dingen in de verte vaak waziger, maar ze kunnen ook problemen hebben met dichtbij zien. Het dragen van een bril met een min-sterkte zorgt ervoor dat de beelden weer goed op het netvlies terechtkomen, waardoor het beeld weer scherper wordt.

Hypermetropie (verziendheid / plus-sterkte)

Verziendheid, ook wel bekend als plus-sterkte, betekent dat het oog in verhouding te kort is. Hierdoor vallen de beelden die het oog ontvangt niet precies op het netvlies, maar juist erachter. Mensen met verziendheid hebben moeite met dichtbij zien. Kinderen kunnen meestal nog redelijk goed in de verte kijken. Dit komt doordat kinderen hun ooglens kunnen aanpassen om dingen in de verte scherp te zien (accomoderen). Voor dichtbij moeten ze echter extra moeite doen, wat hoofdpijn en scheelzien kan veroorzaken als de afwijking te groot is. Een bril met plus-sterkte is dan noodzakelijk.

Overige afwijkingen

Astigmatisme (Cilinderafwijking)
Astigmatisme veroorzaakt deels onscherpe beelden op het netvlies door ongelijke lenzenwerking in verschillende richtingen. Het gaat vaak samen met verziendheid of bijziendheid.

Anisometropie
Anisometropie verwijst naar een ongelijke brekingsafwijking tussen beide ogen. Dit kan leiden tot een lui oog vanwege de verschillende beelden die de hersenen ontvangen.

Prisma
Prismaglazen worden voorgeschreven aan mensen met oogstandproblemen of dubbelzien. Ze verschuiven het beeld voor één oog om weer een enkel beeld te creëren.

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.