| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Op zoek naar een optometrist in Friesland?

Alles over onze optometrische onderzoeken

Ervaar geavanceerde oogzorg. Onze optometristen zijn gespecialiseerd in het detecteren van oogafwijkingen en -ziekten.
Indien gewenst en/of nodig wordt de medische expertise gecombineerd met de zorg voor uw bril en contactlenzen.

Problemen met het zicht?

Onze optometristen onderzoeken en behandelen diverse oogafwijkingen.

Bij Oogzorgcentrum Friesland kunt u rekenen op professionele optometrie om uw klachten aan te pakken.

Afspraak maken

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat doen wij?

Je kunt bij ons terecht voor verschillende oogonderzoeken en advies, uitgevoerd door onze gekwalificeerde optometristen. Wij fungeren graag als de verbindende schakel tussen jou, je huisarts, de oogarts, en andere zorgverleners, met als doel jou centraal te stellen in het zorgproces.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak kun je snel en eenvoudig terecht op onze website. Je ontvangt altijd binnen één werkdag een bevestiging van je afspraak. Mocht je liever direct contact willen opnemen, dan kun je ons mailen op info@oogzorgcentrum-friesland.nl of bellen naar één van onze locaties:

Harlingen: 0517 416762
Leeuwarden: 058 212 4729
Sneek: 0515 434060

We staan klaar om je te helpen bij al je oogzorgbehoeften!

Hoef ik niet naar het ziekenhuis?

Vaak hoef je niet naar het ziekenhuis voor een oogonderzoek, omdat je daar meestal ook door een optometrist geholpen wordt, net als bij ons. Als er toch iets ernstigs aan de hand is waarvoor je echt een oogarts nodig hebt, kunnen wij je snel en eenvoudig doorverwijzen. In sommige gevallen is een directe doorverwijzing niet nodig, maar willen we wel even overleggen met een oogarts. Gelukkig werken we nauw samen met verschillende oogartsen uit Friese ziekenhuizen, dus dat is zo voor je geregeld.

Welke onderzoeken voeren wij uit?

Op onze ‘Onderzoeken’-pagina vind je een uitgebreide lijst met de onderzoeken die we uitvoeren. Als je een oogaandoening hebt die niet wordt genoemd op onze website, maak je geen zorgen.

Helaas kunnen we niet alles noemen. Maar als je specifieke vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cataract (Staar)

Cataract of grijze staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig, waardoor blindheid van het oog optreedt.

Wereldwijd zijn ongeveer 17,5 miljoen mensen blind door cataract. Dat is bijna de helft van het totale aantal blinden. Tussen een leeftijd van 50 en 65 jaar heeft ongeveer de helft van alle mensen reeds tekenen van cataract, maar de meeste ondervinden er dan nog geen hinder van. Rond 75 jaar heeft 70% cataract. Vanaf die leeftijd nemen de gezichtsproblemen door de aandoening aanzienlijk toe.

Brilafwijking

Een brilafwijking (refractieafwijking) is een afwijkende vorm (brekingsafwijking) van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld, dat met een brillenglas (of contactlens) gecorrigeerd kan worden.

Macula Degeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. In Europa heeft naar schatting 2,3% van de personen ouder dan 65 jaar een vorm van LMD. LMD bestaat in een droge en een natte vorm. De eerste symptomen van de droge zijn, minder goed contrast zien, kleuren niet goed kunnen onderscheiden en achteruitgang van het gezichtsvermogen in het algemeen.

Glaucoom

Glaucoom is de verzamelnaam voor een aantal aandoeningen en afwijkingen van het oog die leiden tot beschadiging van uitlopers van de oogzenuw waarbij beperking of uitval van vooral het perifere gezichtsveld optreedt.

In het algemeen ligt de directe oorzaak in een verhoogde oogboldruk, hetgeen tal van onderliggende oorzaken kan hebben. Bij normale-drukglaucoom treedt de karakteristieke aantasting echter op zonder dat een verhoogde oogboldruk kan worden vastgesteld.

Diabetes

Vrijwel iedereen met diabetes krijgt op de lange termijn complicaties aan de ogen. Gelukkig zijn niet alle klachten even ernstig, en niet iedereen krijgt er in dezelfde mate last van. De meeste oogproblemen zijn op tijd op te sporen en te behandelen.

Ogen bestaan uit verschillende onderdelen: ooglens, iris, pupil, hoornvlies, netvlies en oogzenuwen. Aan al deze onderdelen kan schade ontstaan.