| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Oogklachten

Dubbelzien

Dubbelzien, of diplopie, betekent dat je twee keer hetzelfde beeld ziet. Dit gebeurt vaak als iemand op latere leeftijd scheel gaat zien. Ons visuele systeem is dan al helemaal ontwikkeld en de hersenen kunnen het beeld van het schele oog niet meer negeren, een proces dat suppressie wordt genoemd. Normaal smelten de beelden die elk oog ziet samen in de hersenen tot één beeld. Als dit niet lukt, ontstaat dubbelzien.

Overbelaste oogspieren

Dubbelzien is niet altijd alarmerend; vermoeidheid of langdurig schermgebruik kan de oogspieren overbelasten, wat tijdelijk dubbelzien veroorzaakt. Rust of pauze verhelpt dit meestal. Aanhoudend dubbelzien vereist echter meer onderzoek door een optometrist.

Afspraak maken

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Oorzaken van dubbelzien

Dubbelzien kan vele oorzaken hebben:

  • Scheelzien dat met de tijd dubbelzien veroorzaakt door ouderdom.
  • Verlies van oogsamenwerking, door ziekte of ouder worden.
  • Oogletsel door een ongeluk.
  • Een neurologische afwijking.
  • Ziektes zoals diabetes, schildklierproblemen, of hoge bloeddruk.
  • Een stoornis in de oogbeweging.

Behandeling van dubbelzien

Eerst controleert de optometrist of je dubbel ziet omdat je al langer scheel kijkt of omdat je ogen niet goed samenwerken. Als dat niet zo is, wordt er gekeken welke oogspieren of hersenzenuwen problemen geven. De optometrist stelt dan de diagnose. Als er meer onderzoek nodig is, adviseert de optometrist je misschien om naar een oogarts te gaan, en soms ook naar een neuroloog of internist.

De optometrist houdt ook in de gaten hoe het met je gaat, helpt je en begint met een behandeling om het dubbelzien te verminderen. Dit kan door je brilsterkte aan te passen, speciale glazen of contactlenzen voor te schrijven, of door één oog af te dekken. Pas als je situatie stabiel is, kan er gekeken worden naar verdere behandeling, zoals een operatie aan je ogen of een speciale bril met prisma’s. De optometrist geeft je hierover advies.

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.