Oogklachten
Dubbelzien
Dubbelzien, of diplopie, betekent dat je twee keer hetzelfde beeld ziet. Dit gebeurt vaak als iemand op latere leeftijd scheel gaat zien. Ons visuele systeem is dan al helemaal ontwikkeld en de hersenen kunnen het beeld van het schele oog niet meer negeren, een proces dat suppressie wordt genoemd. Normaal smelten de beelden die elk oog ziet samen in de hersenen tot één beeld. Als dit niet lukt, ontstaat dubbelzien.
Overbelaste oogspieren
Dubbelzien is niet altijd alarmerend; vermoeidheid of langdurig schermgebruik kan de oogspieren overbelasten, wat tijdelijk dubbelzien veroorzaakt. Rust of pauze verhelpt dit meestal. Aanhoudend dubbelzien vereist echter meer onderzoek door een optometrist.
Afspraak maken1978 beoordelingen op Klantenvertellen
1978 beoordelingen op Klantenvertellen
Oorzaken van dubbelzien
Dubbelzien kan vele oorzaken hebben:
- Scheelzien dat met de tijd dubbelzien veroorzaakt door ouderdom.
- Verlies van oogsamenwerking, door ziekte of ouder worden.
- Oogletsel door een ongeluk.
- Een neurologische afwijking.
- Ziektes zoals diabetes, schildklierproblemen, of hoge bloeddruk.
- Een stoornis in de oogbeweging.
Behandeling van dubbelzien
Eerst controleert de optometrist of je dubbel ziet omdat je al langer scheel kijkt of omdat je ogen niet goed samenwerken. Als dat niet zo is, wordt er gekeken welke oogspieren of hersenzenuwen problemen geven. De optometrist stelt dan de diagnose. Als er meer onderzoek nodig is, adviseert de optometrist je misschien om naar een oogarts te gaan, en soms ook naar een neuroloog of internist.
De optometrist houdt ook in de gaten hoe het met je gaat, helpt je en begint met een behandeling om het dubbelzien te verminderen. Dit kan door je brilsterkte aan te passen, speciale glazen of contactlenzen voor te schrijven, of door één oog af te dekken. Pas als je situatie stabiel is, kan er gekeken worden naar verdere behandeling, zoals een operatie aan je ogen of een speciale bril met prisma’s. De optometrist geeft je hierover advies.