| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Oogklachten

Fixatie disparatie

Alles wat we zien, komt via onze twee ogen binnen en wordt verwerkt in het achterste deel van onze hersenen. Onze hersenen hebben de taak om de twee afzonderlijke beelden die elk oog ziet, samen te voegen tot één enkel beeld. Wanneer deze beelden niet perfect op elkaar aansluiten, zorgen de hersenen ervoor dat dit verschil gecorrigeerd wordt. Dit proces heet ‘fixatie disparatie’.

Fixatie disparatie-curve

Iedereen heeft fixatie disparatie als onderdeel van de normale samenwerking tussen de ogen. Om deze samenwerking in kaart te brengen kan een fixatie disparatie-curve gemaakt worden.

Maak een afspraak

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Fixatie disparatie afwijkend?

Fixatie disparatie is wanneer je ogen niet goed samenwerken om één duidelijk beeld te zien. Dit gebeurt zelfs als je ogen recht lijken te staan, anders dan bij scheelzien waar je het meteen ziet. Bij scheelzien werken de ogen zo weinig samen dat je brein meestal maar één beeld verwerkt, dus fixatie disparatie komt daar niet echt voor.

Aan het verloop van de Fixatie Disparatie-curve kunnen optometristen zien of de fixatie disparatie wel of niet afwijkend is.

Klachten bij fixatie disparatie

Als je fixatie disparatie hebt, kun je last hebben van:

  • Hoofdpijn die erger wordt als je veel leest of naar schermen kijkt. De pijn zit meestal boven je ogen.
  • Vermoeide ogen en moeite met scherp zien, vooral na veel dichtbij werk of een lange dag. Je kunt een onrustig beeld hebben en moeite hebben om je in drukke plekken te concentreren.
  • Problemen met mensen aankijken en scherpstellen, zelfs als je normaal kunt zien. Dit kan voelen alsof alles wazig is.

Deze problemen kunnen lastig zijn en je dagelijkse bezigheden beïnvloeden. Als je deze klachten hebt, is het verstandig om naar een optometrist te gaan. Een optometrist kan je helpen met oefeningen of een speciale bril om je ogen beter te laten samenwerken.

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.