| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Oogklachten

Diabetes

Ontdek hoe diabetes de ooggezondheid beïnvloedt, met risico’s zoals retinopathie, staar, glaucoom en meer. Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen helpen om uw zicht te beschermen.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een veelvoorkomende complicatie bij diabetes. Het ontstaat door beschadiging van de bloedvaten in het netvlies (retina) als gevolg van diabetes. Deze zwakke bloedvaten kunnen lekken, waardoor het oog te weinig zuurstof krijgt. Het oog reageert door nieuwe, fragiele bloedvaten te vormen, wat kan leiden tot vervelende symptomen. Zonder behandeling kan dit zelfs leiden tot slechtziendheid of blindheid. Regelmatige oogonderzoeken zijn cruciaal voor mensen met diabetes om complicaties te voorkomen.

Maak een afspraak

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Over diabetes en de ogen

Diabetes kan op de lange termijn leiden tot verschillende oogproblemen. Hoewel niet iedereen even ernstige klachten krijgt, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke complicaties.

De invloed van diabetes op de ogen
Een veelvoorkomende complicatie bij diabetes is retinopathie. Dit probleem treft meestal het buitenste deel van het gezichtsveld, dus niet het centrale, scherpe zicht. Bovendien kan retinopathie een indicatie zijn voor andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.

Schommelingen in bloedglucose
Snelle veranderingen in bloedglucosewaarden kunnen tijdelijk slecht zicht veroorzaken. Dit gebeurt doordat de lens in het oog opzwelt of uitdroogt als reactie op de veranderingen in glucoseconcentratie.

Complicaties door diabetes

Andere oogcomplicaties door diabetes
Diabetici kunnen ook andere oogproblemen ervaren, zoals:

  • Troebele ooglens, ofwel staar.
  • Verhoogde oogboldruk, wat kan leiden tot glaucoom.
  • Dubbelzien door beschadiging van de zenuwen die de oogspieren aansturen, een vorm van neuropathie.
  • Veranderingen in de vorm van de ooglens.
  • Aantasting van het hoornvlies.
  • Vochtophoping in het netvlies, bekend als macula oedeem.

Vroegtijdige opsporing en behandeling
Gelukkig zijn de meeste oogproblemen gerelateerd aan diabetes op tijd op te sporen en te behandelen. Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel, vooral voor mensen met diabetes, om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

Wij zijn gespecialiseerd in de zorg voor diabetische oogcomplicaties. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Zorg goed voor je ogen; zij zijn je venster naar de wereld.

Maak nu een afspraak

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.