| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Oogklachten

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie, ook bekend als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), is een oogaandoening die vooral voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. In Europa heeft ongeveer 2,3% van de mensen ouder dan 65 jaar een vorm van LMD. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen.

Risicofactoren

De voornaamste risicofactoren voor het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie zijn roken en een hogere leeftijd.

Maak nu een afspraak met ons

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Wat is Maculadegeneratie?

Twee vormen van LMD
LMD kent twee varianten: de droge en de natte vorm.

Droge LMD: Dit is de meest voorkomende vorm. De eerste tekenen kunnen zijn: moeite met contrast zien, kleuren niet goed onderscheiden en algemene achteruitgang van het gezichtsvermogen. Soms merken patiënten dat delen van woorden ontbreken bij het lezen.

Natte LMD: Deze vorm ontwikkelt zich sneller en is ernstiger. Naast het afsterven van de kegeltjes in het oog, die verantwoordelijk zijn voor het zien van kleuren, ontstaan er ook kleine bloedvaten onder het netvlies. Symptomen van de natte LMD zijn beeldvervormingen zoals golven in tekst, kromme rechte lijnen, en een snel verminderend gezichtsvermogen.

Symptomen en verloop
De droge variant ontwikkelt zich langzaam en leidt na ongeveer 10-15 jaar tot slechtziendheid. Bij de natte variant kan het gezichtsvermogen binnen enkele weken tot maximaal twee jaar aanzienlijk achteruitgaan.

Belang van tijdige herkenning

Het is belangrijk om de symptomen van maculadegeneratie vroegtijdig te herkennen. Als je veranderingen in je zicht opmerkt, zoals moeite met contrasten of kleuren, vervormingen in wat je ziet, of delen van woorden die lijken te ontbreken, neem dan contact op met één van onze specialisten. Vroege detectie en behandeling kunnen helpen om verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen te vertragen of te beheersen.

Wij staan klaar om je te voorzien van professionele zorg en advies. Jouw zicht is onze prioriteit!

Maak nu een afspraak

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.