| Ma - Vrij tot 18:00 geopend | Zat. tot 17:00 | Zo. gesloten
Afspraak maken

Oogklachten

Convergentie insufficiëntie

Als we dichtbij iets kijken, draaien onze ogen naar onze neus toe om het object als één beeld te zien. Dit heet ‘convergentie’, wat belangrijk is voor lezen, schrijven, of computerwerk. Als onze ogen dat niet goed kunnen en het moeilijk vinden om samen te werken, noemen we dat convergentie-insufficiëntie.

Oorzaken convergentie-insufficiëntie

Convergentie-insufficiëntie ontstaat als de binnenste oogspieren niet sterk genoeg zijn om de ogen naar binnen te draaien of die positie vast te houden. Soms werken de ogen ook niet goed samen. Dit kan spontaan gebeuren of door een andere aandoeningen.

Maak een afspraak

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

1978 beoordelingen op Klantenvertellen

Vragen? We hebben de meeste gestelde vragen op een rij gezet
Lees meer
Maak direct een afspraak met een specialist
Lees meer
Bekijk bij welke behandelingen wij je kunnen helpen
Lees meer

Wat zijn de klachten bij convergentie-insufficiëntie?

Als je convergentie-insufficiëntie hebt, kun je verschillende klachten ervaren:

Hoofdpijn: Deze komt vaak voor bij activiteiten zoals lezen of computerwerk, omdat je ogen moeite hebben om samen te werken. De pijn zit meestal aan de voorkant van je hoofd of boven je ogen.
Wazig of dubbel zien, of letters die door elkaar lopen: Dit gebeurt omdat één oog niet goed meedraait en naar een andere kant kijkt. Vaak knijp je onbewust één oog dicht als je dichtbij iets probeert te zien.

Behandeling convergentie-insufficiëntie

Je krijgt alleen behandeling als je echt klachten hebt. Meestal zijn dit oefeningen om het samenwerken van je ogen te verbeteren. Onze optometrist legt uit hoe deze oefeningen werken. In het begin kunnen deze oefeningen juist voor hoofdpijn of vermoeidheid zorgen, net als spierpijn na sporten. Dit gaat meestal vanzelf over.

Als oefeningen niet genoeg helpen, kan een speciale leesbril met prismaglazen soms de oplossing zijn. Deze bril zorgt ervoor dat je weer scherp ziet, ondanks de convergentie-insufficiëntie. Het nadeel is wel dat je ogen lui kunnen worden van zo’n bril. In sommige gevallen is een operatie nodig om de stand van je ogen en hoe ze samenwerken te verbeteren. De optometrist adviseert wat in jouw situatie het beste is.

Waarom Oogzorgcentrum Friesland

Onderzoeken

Voor diverse oogafwijkingen bieden wij de juiste onderzoeken gevolgd door helder en goed advies.

Moderne apparatuur

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.

Vast aanspreekpunt

Een persoonlijke benadering staat bij ons centraal, met voor elke klant een vaste specialist als vertrouwd aanspreekpunt.

Diverse locaties in Friesland

Met drie vestigingen in Friesland vind je altijd een locatie dichtbij, mits je in deze regio woont.

Korte wachttijden

Bij ons kun je binnen enkele dagen terecht voor een onderzoek. In geval van spoed kun je meestal direct terecht tijdens onze openingstijden.

Samenwerking

We hebben een goede samenwerking met oogartsen van nabijgelegen ziekenhuizen, wat altijd handig is voor overleg of doorverwijzingen indien nodig.