Leesklachten

Problemen met het zicht

Leesklachten


Leesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en tevens op verschillende leeftijden voorkomen.

De leesklachten van een vijftigjarige zijn niet te vergelijken met die van een tienjarige.

Over het algemeen kan worden gesteld dat de meeste leesklachten bij mensen van 40 jaar en ouder te wijten zijn aan een afname van het accommodatievermogen van het oog. Dit wil zeggen dat het oog zijn vermogen verliest om op alle afstanden scherp te zien door de ooglens boller of minder bol te maken (accommoderen).

Bij kinderen ligt het iets complexer. Hier bestaat de mogelijkheid dat het kind door een ander probleem moeite heeft met lezen. Het gaat hierbij dan niet zozeer om het vermogen om scherp te zien, maar het vermogen om te leren lezen. Zodra een kind moeite heeft met lezen moet een oogheelkundige oorzaak worden uitgesloten. Dit onderzoek wordt door de optometrist gedaan.

Oorzaken voor leesklachten
Leesklachten kunnen verschillende oogheelkundige oorzaken hebben:

  • Een ongecorrigeerde brilafwijking;
  • Een verminderde samenwerking tussen de ogen.

Welke klachten komen er voor bij mensen met leesproblemen?

  • Wazig zien: dit kan het gevolg zijn van een brekingsafwijking van het oog. Het wazige zien kan dan verholpen worden door het dragen van een bril of contactlenzen;
  • Hoofdpijn: dit kan veroorzaakt worden door een brekingsafwijking van het oog, maar ook door een verminderde samenwerking tussen de ogen;
  • Dubbelzien: dit kan vele oorzaken hebben, maar bij leesklachten is meestal de oorzaak een verminderde samenwerking tussen de ogen.

Behandeling van leesklachten
De optometrist kan door middel van een onderzoek bepalen of de leesklachten oogheelkundig te verklaren zijn en indien nodig een behandelplan opstellen.

Deze behandeling kan bestaan uit:

  • Het voorschrijven van een bril.
  • Bij een verminderde samenwerking tussen de ogen kan de optometrist oefeningen geven.
  • In sommige gevallen kan er een prismabril voorgeschreven worden of een scheelziensoperatie worden geadviseerd.

(Bron: www.orthoptie.nl)

ONDERZOEKEN

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende onderzoeken en oogafwijkingen. Onze specialisten kunnen hier goed bij adviseren.


MODERNE APPARATUUR

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.


VAST AANSPREEKPUNT

We vinden het belangrijk dat er per cliënt één vast aanspreekpunt is. Een bekend gezicht als specialist is wel zo prettig voor u.

DIVERSE LOCATIES FRIESLAND

Met drie vestigingen verspreid in Friesland, is er altijd een vestiging in de buurt waar u terecht kunt. Dit mits u zelf ook in Friesland woont.


KORTE WACHTTIJDEN

Bij ons kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Als er een spoedgeval is, kunt u meestal direct terecht. Uiteraard kunt u ook direct terecht voor vragen en advies.


SAMENWERKING

Goede samenwerking met oogartsen uit nabijgelegen ziekenhuizen. Altijd prettig indien er overlegd moet worden of doorverwezen.


oogzorgcentrum-friesland-logo

Hét adres in Friesland voor oogonderzoeken • Gecertificeerde optometristen en orthoptist • Wij helpen bij klachten op het gebied van zien!

Copyright by Copini Opticiens. Alle rechten voorbehouden.