Dubbelzien

Problemen met het zicht

Dubbelzien


Dubbelzien (diplopie) is het tegelijkertijd zien van twee identieke beelden.

Als scheelzien op latere leeftijd optreedt, is de kans op dubbelzien (diplopie) groot. Het visuele systeem is volledig ontwikkeld en de hersenen zijn niet meer in staat het beeld van het scheelstaande oog te onderdrukken. Het onderdrukken van een beeld wordt ook wel suppressie genoemd. Elk oog ontvangt een eigen beeld, deze twee beelden worden doorgezonden naar de hersenen. Als de beelden niet meer ‘samengesmolten’ kunnen worden, ziet iemand dubbel.
Naast deze klachten kan men last hebben van onzeker bewegen, misgrijpen, misstappen of het verkeerd inschatten van afstanden.

Oorzaken van dubbelzien

Dubbelzien kan vele oorzaken hebben:

  • langer bestaand scheelzien dat door leeftijdsgebonden redenen dubbelbeelden geeft;
  • verlies van samenwerking tussen beide ogen, door bijvoorbeeld ziekte of leeftijd;
  • letsel ten gevolge van een ongeluk;
  • een neurologische afwijking;
  • een onderliggende systemische aandoening zoals suikerziekte, problemen met de werking van de schildklier of een hoge bloeddruk;
  • een stoornis in de oogbeweging.


Behandeling van dubbelzien

Allereerst kijkt de optometrist of er dubbelbeelden zijn ten gevolge van langer bestaand scheelzien of door verlies van de samenwerking tussen de ogen. Is dit niet het geval, dan zal de optometrist onderzoeken welke oogspieren en/of hersenzenuwen niet goed werken. De optometrist stelt de diagnose. Mocht naar aanleiding van deze gestelde diagnose verder onderzoek gewenst zijn, zal de optometrist de oogarts adviseren de patiënt door te verwijzen. Denk hierbij aan een verwijzing naar de neuroloog of internist.

De optometrist volgt daarnaast het verloop van de ziekte, begeleidt de patiënt en start indien mogelijk een behandeling, zodat het dubbelzien zo min mogelijk hinder veroorzaakt. Dat kan door de brilsterkte aan te passen, specifieke (filter)glazen/contactlenzen voor te schrijven of door één oog af te dekken. Pas bij een stabiele situatie is verdere behandeling, zoals een scheelziensoperatie of een speciale brilcorrectie met ingeslepen prisma’s mogelijk. De optometrist zal u ook hierin adviseren.

(Bron: www.orthoptie.nl)

ONDERZOEKEN

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende onderzoeken en oogafwijkingen. Onze specialisten kunnen hier goed bij adviseren.


MODERNE APPARATUUR

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.


VAST AANSPREEKPUNT

We vinden het belangrijk dat er per cliënt één vast aanspreekpunt is. Een bekend gezicht als specialist is wel zo prettig voor u.

DIVERSE LOCATIES FRIESLAND

Met drie vestigingen verspreid in Friesland, is er altijd een vestiging in de buurt waar u terecht kunt. Dit mits u zelf ook in Friesland woont.


KORTE WACHTTIJDEN

Bij ons kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Als er een spoedgeval is, kunt u meestal direct terecht. Uiteraard kunt u ook direct terecht voor vragen en advies.


SAMENWERKING

Goede samenwerking met oogartsen uit nabijgelegen ziekenhuizen. Altijd prettig indien er overlegd moet worden of doorverwezen.


oogzorgcentrum-friesland-logo

Hét adres in Friesland voor oogonderzoeken • Gecertificeerde optometristen en orthoptist • Wij helpen bij klachten op het gebied van zien!

Copyright by Copini Opticiens. Alle rechten voorbehouden.