DIABETES

Problemen met het zicht

Macula Degeneratie


Vrijwel iedereen met diabetes krijgt op de lange termijn complicaties aan de ogen. Gelukkig zijn niet alle klachten even ernstig, en niet iedereen krijgt er in dezelfde mate last van. De meeste oogproblemen zijn op tijd op te sporen en te behandelen.

Bij mensen met diabetes komt diabetische retinopathie het meest voor. Dit is de benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (het retina) als gevolg van de diabetes. Hierdoor verzwakken de bloedvaatjes en kunnen ze gaan lekken, waardoor het oog te weinig zuurstof krijgt. Als reactie hierop maakt het oog nieuwe bloedvaatjes aan. Deze tere bloedvaatjes gaan sneller kapot en zorgen voor nog meer bloedingen. Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden.

De retinopathie bevindt zich meestal aan de buitenkant van het gezichtsveld, dus niet in het midden, waar we scherp zien. Retinopathie is ook een teken aan de wand voor het ontstaan van andere complicaties, zoals hart- en vaatziekten.

Bij snelle schommelingen van het bloedglucose kan de lens opzwellen of uitdrogen, en zo tijdelijk een slecht zicht veroorzaken. Dit komt doordat de lens niet goed doorbloed wordt en het dus langer duurt voordat de concentratie glucose binnen in de lens net zo hoog is als in het bloed.

Andere oogproblemen als gevolg van diabetes zijn:

  • een troebele ooglens (staar);
  • hoge druk van de oogbol (glaucoom);
  • dubbelzien door beschadiging van zenuwen die de oogspieren aansturen (neuropathie);
  • verandering van de vorm van de ooglens;
  • aantasting van het hoornvlies;
  • vochtophoping in het middelste deel van het netvlies (macula oedeem).

ONDERZOEKEN

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende onderzoeken en oogafwijkingen. Onze specialisten kunnen hier goed bij adviseren.


MODERNE APPARATUUR

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.


VAST AANSPREEKPUNT

We vinden het belangrijk dat er per cliënt één vast aanspreekpunt is. Een bekend gezicht als specialist is wel zo prettig voor u.

DIVERSE LOCATIES FRIESLAND

Met drie vestigingen verspreid in Friesland, is er altijd een vestiging in de buurt waar u terecht kunt. Dit mits u zelf ook in Friesland woont.


KORTE WACHTTIJDEN

Bij ons kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Als er een spoedgeval is, kunt u meestal direct terecht. Uiteraard kunt u ook direct terecht voor vragen en advies.


SAMENWERKING

Goede samenwerking met oogartsen uit nabijgelegen ziekenhuizen. Altijd prettig indien er overlegd moet worden of doorverwezen.


oogzorgcentrum-friesland-logo

Hét adres in Friesland voor oogonderzoeken • Gecertificeerde optometristen en orthoptist • Wij helpen bij klachten op het gebied van zien!

Copyright by Copini Opticiens. Alle rechten voorbehouden.