MACULADEGENERATIE

Problemen met het zicht

Macula Degeneratie


Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. In Europa heeft naar schatting 2,3% van de personen ouder dan 65 jaar een vorm van LMD. LMD bestaat in een droge en een natte vorm. De eerste symptomen van de droge variant zijn minder goed contrast zien, kleuren niet goed kunnen onderscheiden en achteruitgang van het gezichtsvermogen in het algemeen. De patiënt merkt soms dat bij het lezen stukken van woorden ontbreken. De aandoening wordt langzaam erger en leidt na 10-15 jaar tot slechtziendheid. Bij de natte variant is naast het afsterven van de kegeltjes (hiermee worden kleuren gezien), ook sprake van de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De vorming van de bloedvaten wordt (mede) veroorzaakt door het lichaamseigen eiwit VEGF. De eerste symptomen zijn vervormingen van het beeld; tekst lijkt te golven, rechte lijnen lijken krom en een verminderd gezichtsvermogen. De natte variant verloopt sneller en leidt in weken tot maximaal twee jaar tot slechtziendheid.

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van deze aandoening zijn roken en een hogere leeftijd. Ook langdurig en regelmatig gebruik van aspirine verhoogt de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

ONDERZOEKEN

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende onderzoeken en oogafwijkingen. Onze specialisten kunnen hier goed bij adviseren.


MODERNE APPARATUUR

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.


VAST AANSPREEKPUNT

We vinden het belangrijk dat er per cliënt één vast aanspreekpunt is. Een bekend gezicht als specialist is wel zo prettig voor u.

DIVERSE LOCATIES FRIESLAND

Met drie vestigingen verspreid in Friesland, is er altijd een vestiging in de buurt waar u terecht kunt. Dit mits u zelf ook in Friesland woont.


KORTE WACHTTIJDEN

Bij ons kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Als er een spoedgeval is, kunt u meestal direct terecht. Uiteraard kunt u ook direct terecht voor vragen en advies.


SAMENWERKING

Goede samenwerking met oogartsen uit nabijgelegen ziekenhuizen. Altijd prettig indien er overlegd moet worden of doorverwezen.


oogzorgcentrum-friesland-logo

Hét adres in Friesland voor oogonderzoeken • Gecertificeerde optometristen en orthoptist • Wij helpen bij klachten op het gebied van zien!

Copyright by Copini Opticiens. Alle rechten voorbehouden.