Fixatie Disparatie

Problemen met het zicht

FIXATIE DISPARATIE


Alles wat we zien komt via de twee ogen in het achterste deel van de hersenen terecht. De hersenen zorgen ervoor dat de twee beelden die uit de twee ogen afkomstig zijn, worden ervaren als één beeld. Als die twee beelden (van elk oog één) verschoven zijn ten opzichte van elkaar, corrigeren de hersenen hiervoor. Dit noemen we ‘fixatie disparatie’. Iedereen heeft fixatie disparatie als onderdeel van de normale samenwerking tussen de ogen. Om deze samenwerking in kaart te brengen kan een fixatie disparatie-curve gemaakt worden.

Kan fixatie disparatie afwijkend zijn?
Als er geen samenwerking tussen de ogen is, zoals bij scheelzien, is er geen fixatie disparatie. Dat is te verklaren doordat er dan maar één beeld in het achterste deel van de hersenen terecht komt. Afwijkende fixatie disparatie komt dan ook alleen voor bij mensen met een niet (zichtbare) afwijkende oogstand.
Aan het verloop van de Fixatie Disparatie-curve kan men zien of de fixatie disparatie wel of niet
afwijkend is. Afwijkingen in de fixatie disparatie kunnen leiden tot een aantal klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
  – toename in de loop van de dag
  – vooral boven de ogen (frontaal)
  – na lezen en/of werken op de computer
 • Vermoeidheid van de ogen / focusklachten / overige klachten
  – toename in de loop van de dag en/of na dichtbij-werk of een lange werkdag
  – onrustig beeld, problemen in drukke omgeving met veel bewegende beelden zoals in het
  verkeer of in een winkel
  – mensen niet kunnen aankijken, moeite met focussen, gevoel van wazig beeld
  ondanks goede gezichtsscherpte.

(Bron: www.orthoptie.nl)

ONDERZOEKEN

U kunt bij ons terecht voor veel verschillende onderzoeken en oogafwijkingen. Onze specialisten kunnen hier goed bij adviseren.


MODERNE APPARATUUR

Met de meest moderne apparatuur worden de onderzoeken uitgevoerd. Steeds voorop lopen met de nieuwste innovaties is voor ons zeer belangrijk.


VAST AANSPREEKPUNT

We vinden het belangrijk dat er per cliënt één vast aanspreekpunt is. Een bekend gezicht als specialist is wel zo prettig voor u.

DIVERSE LOCATIES FRIESLAND

Met drie vestigingen verspreid in Friesland, is er altijd een vestiging in de buurt waar u terecht kunt. Dit mits u zelf ook in Friesland woont.


KORTE WACHTTIJDEN

Bij ons kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Als er een spoedgeval is, kunt u meestal direct terecht. Uiteraard kunt u ook direct terecht voor vragen en advies.


SAMENWERKING

Goede samenwerking met oogartsen uit nabijgelegen ziekenhuizen. Altijd prettig indien er overlegd moet worden of doorverwezen.


oogzorgcentrum-friesland-logo

Hét adres in Friesland voor oogonderzoeken • Gecertificeerde optometristen en orthoptist • Wij helpen bij klachten op het gebied van zien!

Copyright by Copini Opticiens. Alle rechten voorbehouden.